Recepty

MINOLTA DIGITAL CAMERA

Švestkové, povidlové buchty

INGREDIENCE:

  • 0,5 – 1 kg švestek/povidel
  • 0,5 kg hladké mouky
  • 0,25 kg hrubé mouky
  • 1 droždí
  • 2 celá vejce
  • 0,25 kg cukru
  • 1/3 kostky másla
  • 1/3 kostky „Hery“
  • lžíce sádla
  • 1 vanilkový cukr
  • citronová kůra(neošetřená)
  • 1/2 l mléka
  • špetka soli

Nejprve ve 1/4 l vlažného mléka rozetřeme droždí a přidáme cukr, necháme přibližně 20 min. a poté postupně přidáváme mouku, vanilkový cukr, citronovou kůru, sůl, máslo, Heru, sádlo a nakonec 1/4 l mléka. Vše důkladně prohněteme a necháme kynout přikryté pod útěrkou.

Až máme těsto vykynuté posypeme hladkou moukou pracovní plochu a lžicí oddělujeme jednotlivé kousky do kterých vkládáme vypeckované švestky- podle chuti a velikosti asi 1- 1,5 kusu, nebo povidla. Aby se nám buchty nerozmáčely můžeme přisypat trochu strouhanky, která nám tekutinu z čerstvých švestek nasaje. Buchty vyrovnáváme na vymazaný plech a každou z nich taktéž pomažeme tukem. Na plechu buchty necháme ještě chvilku kynout. Pečeme ve vyhřáté troubě na 200 do zlatova.

 

buchty 2

DOBROU CHUŤ!!

Švestkové knedlíky- bramborové

INGREDIENCE:

  •  200 g studených vařených brambor
  • 300 g hrubé mouky
  • 2-3 lžíce mléka
  • asi 250- 300g švestek
  • 2 celá vejce
  • 80 g másla
  • 60 g mletého máku
  • 50 cukru
  • špetka soli

Jemně nasrouhané brambory smícháme s hrubou moukou, rozšlehanými vejci a mlékem, přidáme špetku soli a zpracujeme na tužší těsto. Poté rozdělíme na stejné malé dílky, tak aby se do nich vešla omytá a dobře osušená švestka. Takto připravené hnedlíky vložíme do vroucí, mírně osolené vody a vaříme asi 8 minut. Pak vyjmeme a okapané knedlíky omastíme máslem a obalíme v mletém máku smíchaným s cukrem.

knedliky

DOBROU CHUŤ!!

 

Dále můžete také zkusit recepty, které se nedávno objevily na serveru lidovky.cz