Švestkové, povidlové buchty
INGREDIENCE:
- 0,5 – 1 kg švestek/povidel
- 0,5 kg hladké mouky
- 0,25 kg hrubé mouky
- 1 droždí
- 2 celá vejce
- 0,25 kg cukru
- 1/3 kostky másla
- 1/3 kostky „Hery“
- lžíce sádla
- 1 vanilkový cukr
- citronová kůra(neošetřená)
- 1/2 l mléka
- špetka soli
Nejprve ve 1/4 l vlažného mléka rozetřeme droždí a přidáme cukr, necháme přibližně 20 min. a poté postupně přidáváme mouku, vanilkový cukr, citronovou kůru, sůl, máslo, Heru, sádlo a nakonec 1/4 l mléka. Vše důkladně prohněteme a necháme kynout přikryté pod útěrkou.
Až máme těsto vykynuté posypeme hladkou moukou pracovní plochu a lžicí oddělujeme jednotlivé kousky do kterých vkládáme vypeckované švestky- podle chuti a velikosti asi 1- 1,5 kusu, nebo povidla. Aby se nám buchty nerozmáčely můžeme přisypat trochu strouhanky, která nám tekutinu z čerstvých švestek nasaje. Buchty vyrovnáváme na vymazaný plech a každou z nich taktéž pomažeme tukem. Na plechu buchty necháme ještě chvilku kynout. Pečeme ve vyhřáté troubě na 200 do zlatova.
DOBROU CHUŤ!!
Švestkové knedlíky- bramborové
INGREDIENCE:
- 200 g studených vařených brambor
- 300 g hrubé mouky
- 2-3 lžíce mléka
- asi 250- 300g švestek
- 2 celá vejce
- 80 g másla
- 60 g mletého máku
- 50 cukru
- špetka soli
Jemně nasrouhané brambory smícháme s hrubou moukou, rozšlehanými vejci a mlékem, přidáme špetku soli a zpracujeme na tužší těsto. Poté rozdělíme na stejné malé dílky, tak aby se do nich vešla omytá a dobře osušená švestka. Takto připravené hnedlíky vložíme do vroucí, mírně osolené vody a vaříme asi 8 minut. Pak vyjmeme a okapané knedlíky omastíme máslem a obalíme v mletém máku smíchaným s cukrem.
DOBROU CHUŤ!!
Dále můžete také zkusit recepty, které se nedávno objevily na serveru lidovky.cz